Wilde Katten

Echte "wilde" katten hebben we niet meer in Nederland. De Europese wilde boskat (Felis silvestris) komt alleen nog voor op sommige plaatsen in de Ardennen, in Duitsland, Oostenrijk, Tsjechie en Slowakije en verder naar het oosten.
In dierenpark Blijdorp te Rotterdam kunt u een paar van deze katten bekijken. Hoewel ze dezelfde kleur hebben als een grijs-cypers gestreepte huiskat, zijn ze duidelijk veel forser en zwaarder gebouwd, met een dikke, naar verhouding korte, staart met zwarte punt. (Zie foto).

wilde boskat   huiskat







Ter vergelijking een foto van een (oorspronkelijk verwilderde) huiskat die een wilde kat in zijn voorouders heeft gehad. Vooral het verschil tussen de vorm van de kop is opvallend.






Andere verschillen met de huiskat zijn:
- hij is veel zwaarder: zo'n 6 tot 12 kilo
- de wilde kat is maar één bepaalde tijd van
   het jaar krols (dat is meestal in februari-
   maart);
- de draagtijd is langer :64 - 72 dagen, zodat
  de jongen geboren worden precies in de tijd
  dat er veel jonge prooidieren, zoals vogels
  en muizen, zijn
- huiskatten wegen tussen de 2 en de 8 kilo
- de huis(ras-)kat kan het hele jaar door
  gedekt worden
- de verwilderde buitenkat heeft meestal 3
  krolse periodes: aan het eind van de winter
  (februari), in het voorjaar en de zomer
  (juli-aug).
- draagtijd tussen de 63 en 69 dagen
Over muizen gesproken: 80% van het menu van de Europese wilde kat bestaat uit muizen.
Vroeger werden deze dieren genadeloos vervolgt omdat mensen dachten dat ze hun kippen en konijnen opaten; dat dit een domme gedachte was, bleek pas toen de wilde kat bijna uitgeroeid was (zoals met zoveel dieren op deze aarde).
Hazen zijn meestal veel te snel, behalve als ze ziek of jong zijn. Normaal eet de wilde kat ook vogels, jonge konijnen en .... insecten. Ook uw huiskat doet dat laatste. Let 's zomers maar eens op hoe hij/zij (poezen zijn er beter in !) een vlieg probeert te vangen bij het raam. Als ie 'm dan heeft, eet ie 'm op, evenals de vele krekels en sprinkhanen als uw kat naar buiten kan.
Let maar eens op ! Mickey met een ECHTE MUIS!
Wat gedrag betreft verschilt de wilde kat niet veel van onze huiskatten die buiten lopen. Beiden hebben een eigen territorium die ze op dezelfde wijze markeren (tegen struiken en paaltjes sproeien, aan bomen krabben, in het gras rollen, kopjes geven) en tegen indringers verdedigen. Oók als ze gecastreerd zijn !!
Normaal begraaft de poes haar ontlasting, behalve in de paartijd. Dan laat ze haar drolletjes soms open en bloot liggen om potentiële katers aan te lokken ....

Verwilderde zwerfkatten, wat zijn dat ?
Gewone huiskatten die van niemand zijn noemen we zwerfkatten. In de stad kunnen ze goed overleven, omdat ze meestal in groepen leven en toch door veel mensen gevoerd worden.
Maar de nakomelingen van die zwerfkatten zijn meestal schuw, omdat ze als jong katje de eerste 6 weken niet met mensen in aanraking zijn geweest. Zeker bij het platteland of bos, want dan leven ze, net zoals de wilde kat, hoofdzakelijk van muizen en vogels.
Volgens onze (verouderde) jachtwet mogen jagers ze zelfs afschieten (met vergunning, dat wel) als ze overlast geven, in tegenstelling tot de wilde boskat, die een beschermde diersoort is !
Maar de meeste jagers zijn te dom om dat verschil te zien of ze willen het gewoon niet zien.
Om dat te voorkomen en ook dat er teveel in de asiels belanden, worden overal in Nederland verwilderde zwerfkatten gevangen. Dit gebeurt meestal door de Dierenbescherming of door dierenambulances i.s.m. de DB of kattenorganisaties.
Katten ouder dan 6 maanden worden in ieder geval gecastreerd. (Oók poezen die zwanger zijn, want bij veel Dierenbescherming-afdelingen is het beleid: ongeboren katjes weten niet dat ze bestaan !! En vaak laten ze pasgeboren katjes jonger dan een week ook inslapen, want "anders komen er teveel". INFORMEER HIER EERST NAAR!!)
Kunnen ze niet meer tam gemaakt worden, dan gaan ze terug naar waar ze gevangen werden, een andere kattengroep of naar het Kattendorp. Jonge katjes worden (als ze niet ziek zijn) alleen ingeënt en tegenwoordig vaak gechipt . Daarna proberen sommige asielen, speciale organisaties, zoals de Kittenopvang, St. Kat-in-nood, Ver. Kattenzorg, de Poezenbel, Kittenhulp enz. ze te plaatsen bij mensen met veel geduld.
Maar voordat het zover is, gaat er héél wat aan vooraf. Het opvoeden van zulke katjes kost vooral tijd, aandacht en geduld. Iets wat er in veel asielen niet is. Daarom laat men meestal het verzorgen van verwilderde katjes graag aan de Kittenopvangs over. Een andere reden waarom deze dieren bij speciale organisaties kunnen zijn is, dat ze daar meteen alvast aan hun toekomstige huiselijke omgeving kunnen wennen.
Wij van de Kittenopvang hebben al jaren ervaring met "probleemkatten" en het tam maken van buitenkatten, wat bijna 15 jaar geleden begon, toen ik bij de dierenambulance onze eerste groep "wilde" katten ving (toen nog in een vosseval). In 1994 is de Kittenopvang zelfstandig voortgezet.

Wat moet u doen als u verwilderde zwerfkatten in de buurt heeft lopen ?
Niet doen
  • niets doen. Ook al houdt u niet van katten, de beesten gaan niet vanzelf weg. Sterker nog: er zullen er nog meer bijkomen, want een poes kan elk jaar 2 nestjes van gem. 3 jongen krijgen en zo heb je na 3 jaar van 5 katten wel 80 katten !!
  • de katten blijven voeren. Kattenvrienden kunnen niet weerstaan af en toe bakjes voer neer te zetten, maar u moet dat toch niet doen. Er komen daardoor alleen maar meer katten bij (ook niet-wilde!)
  • jonge katjes of nestjes in huis nemen, ook al zien ze er nog zo leuk uit. Ze zijn dat bijna nooit, maar meestal erg schuw en uit angst zullen ze gaan bijten, krabben en in huis plassen, als u er geen verstand van heeft. Bovendien zijn ze vaak ziek en kunnen vlooien hebben. U kunt het opvoeden beter aan ervaren mensen overlaten.
Wel doen
  • een kattenopvang of de dierenambulance bellen om te informeren of ze de katten kunnen vangen en de kleine katjes op kunnen nemen. Zij ondernemen dan wel de nodige acties. (Niet zelf de dierenbescherming bellen, want een heleboel afdelingen in Nederland en België doen niets; dat is geen onwil, maar gewoon geldgebrek).
    Weet u geen opvang bij u in de buurt, dan kunt u ons bellen.
  • hun aanwijzingen precies opvolgen. Men vraagt u bv. voor het vangen wel te voeren, maar dan wel op één bepaalde plaats (in en om de vangkooi) en een vaste tijd
  • opletten dat niemand anders de katten wat doet, vergiftigd of afschiet
  • zorgen dat uw eigen dieren ingeënt en gecastreerd zijn. Zo heeft u de minste kans op (nies)ziekte en nog meer katjes
  • de kattenopvang of dierenambulance een bijdrage in de kosten geven

Terug naar hoofdpagina   Wat doet de Kittenopvang?   Diereninfo   Eerste hulp bij vogels en zo...   Vraag en Antwoord