Verzorging kittens Een van mijn poezen heeft vorig jaar een nest gehad en ik verbaas me er steeds weer over hoe
gemakkelijk dat allemaal gaat. De eerste paar dagen gaat moederpoes bijna niet weg (alleen naar de bak en om te eten),
maar zodra ze de oogjes open hebben (na ± 9 dagen) blijft ze soms wat langer weg.
Groeistatistieken Jonge Katjes Dat is op zich al veel te weinig, vrijwel alle katjes (van alle rassen) wegen bij de geboorte ongeveer 100
g. Was de draagtijd wel voldoende (niet te kort?)
De moeder geeft te weinig melk en heeft maar 5 werkende tepels. De kittens zijn nu 20 dagen oud en varieren nu in gewicht van 210-300 gram. Ze komen de laatste 3 dagen circa 5 max 10 gram per dag aan.
We zijn daarom gestart met bijvoeren van Kittenmelk. We geven nu 3 extra voedingen per dag en er gaat circa 2 max 3 cc voeding per keer in een kitten. Is dit voldoende ?
Katjes van die leeftijd moeten toch minimaal 300 gram wegen, dus 210 is erg weinig. Bovendien is de normale gewichtstoename op die leeftijd tussen de 10 en 12 gram. Ik heb vaak genoeg kleine katjes de fles gegeven;
de inhoud daarvan is 50 ml en daar deed een katje ongeveer 5 á 6 keer mee (ik voerde ze de eerste 3 levensdagen 10 x per dag, daarna 8 x p.d ; zonder moederpoes). De moederpoes moet ook (speciale) melk bijgevoerd krijgen en ongeveer 2 x zoveel eten !!
De eerste dag van het bijvoeden heeft een gemiddelde toename van 15 gram per kitten opgeleverd, de tweede dag 10 gram.
Er is daar geen precieze informatie over; bovendien verschilt het per ras, zodra de katjes zo'n drie weken
oud worden (er is dan al een duidelijk verschil tussen bv. siamezen en perzen)
Melktanden. Nee daar hoef je niets aan te doen. Dat gebeurd bij mijn katten elk jaar weer en ik probeer altijd deze melktanden te verzamelen. Ik heb al een heel schaaltje vol, dat vind ik een leuk aandenken. Ze vallen er nl. vanzelf af. Dat is bij de snijtanden ook gebeurd,
maar die zijn zo klein, meestal slikt de kat ze door. Bij hoektanden gebeurd dat ook wel eens, maar vaak vind je ze ook in het eetbakje of op de slaapplaats. Zij/hij heeft ze dan uitgespuugt. Soms vind je zelfs een kiesje ! (Daar heb ik er ook al enkele van)
De hoektanden blijven langer zitten, omdat de nieuwe hoektanden er net NAAST groeien; bij alle andere gebitselemeneten, komen ze ERONDER.
Heimwee. Bij honden komt het inderdaad wel eens voor dat (vooral oude) honden kort na elkaar overlijden, omdat de eerste dood gegaan is. Ook katten kunnen last van verdriet hebben, maar je ziet het veel minder. Dat komt omdat ze het stilletjes doen. Verschil tussen een poesje en een katertje. Nou dat is heel makkelijk te zien onder de staart. Je kunt het zelfs al zien bij pasgeboren katjes.
Voor de duidelijkheid doe ik er een plaatje bij. Hoesten. Als de kat maar 1 keer per maand of zelfs 1 keer per week hoest, hoef je je gaan zorgen te maken,
hij heeft dan waarschijnlijk HAAR in zijn KEEL. Katten zitten zich de hele dag te wassen en krijgen daardoor haar naar binnen. Normaal worden dit haarballen in de maag, die er via de ontlasting of door het eten van scherp
gras er weer uit gaan.
Vegetarisch eten? Daar kan ik heel kort over zijn : NEE, dat kan niet.
FIP FIP betekent Feline Infectieuze Peritonitis (buikvliesontsteking) en wordt veroorzaakt door een zeer virulent (= sterk ziekmakend) virus.
Het is erg besmettelijk (net zoals verkoudheid) en alle katten, van alle leeftijden, kunnen het krijgen. Er is (nog) niets tegen te doen, dus uiteindelijk dodelijk.
Hoe verloopt de ziekte?
Het afweersysteem van de a.kat kan echter op verschillende manieren reageren:
Op Internet zijn verder nog twee websites van en voor dierenartsen en huisdieren bezitters. Je kunt daar ook
online vragen stellen. De adressen zijn: www.dierconsult.nl en
www.vetweb.org/index.cfm Kattendorp. Het Kattendorp bevindt zich in de Achterhoek, in Harfsen. Het adres is: Kapeldijk 13, 7217 SH . Tel. 0573-431454.
Jong eendje. Nee, een vogel die door mensen is opgevoed , denkt dat jullie z'n ouders zijn en zal je dus altijd achteraan blijven lopen. Vooral eend- en hoenderachtigen hebben dit heel sterk.
Andere wilde dieren die door mensen groot gebracht worden (bv. vossen, eekhoorns), zullen hun natuurlijke gedrag verliezen en niet bang zijn voor mensen, wat in het wild natuurlijk fataal is.
Het kan zelfs voorkomen dat ie bang is voor soortgenoten, als ie later groot is.
Veel mensen sturen ons via email vragen. Het leek ons een goed idee om de meeste interessante op deze pagina te
beantwoorden, zodat iedereen er wat aan heeft.
Verzorging kittens
Groeistatistieken Jonge Katjes
Melktanden
Heimwee
Verschil poesje-katertje
Hoesten
Vegetarisch eten?
FIP
Kattendorp
Jong eendje
Mijn poes is vandaag bevallen van drie kittens (moeder en kinderen maken het goed ), graag zou ik wat tips
willen hebben hoe te handelen met voeding e.d..
Het enige wat je moet doen is haar GOED te eten geven. Omdat ze kinderen zoogt, heeft ze wel twee keer zoveel eten
nodig (en van een goed merk bv. Felix of Whiskas, dus geen "huismerk". Vers vlees mag ook.). Dus elke dag ± 1/3 blikje en de hele
dag door kleine beetjes brokjes, ook van een beter merk, bv. Royal Canin, Prins of Whiskas Top. Daarnaast gaf ik haar minstens 1 x per dag wat kattenmelk (van Whiskas of AH), want dat heeft
ze nu wel nodig. Zodra de katjes zelf gaan eten (met 4 weken), kun je ze het beste speciaal voer voor jonge katjes geven (Whiskas junior) gemengd met Nutrix aangelengd met kattenmelk. Dan moeten ze ook voor de eerste keer ontwormd worden.
Met 6 weken kunnen ze voor de eerste keer ingeënt worden en weer ontwormd en na 8 weken helemaal van de moeder af.
Dan hoeft ze ook niet zoveel meer te eten !
Op dit moment hebben wij een nestje met 6 burmezen kittens die onvoldoende groeien. (geboortgewicht 49-85 gram)
Vragen:
* wat is de 'normale' gewichtstoename van een kitten van 3 weken ?
* is er informatie beschikbaar over 'normale' groeipatronen van kittens ?
Mijn kat van 5 maanden krijgt nu zijn volwassen gebit door maar bij de bovenhoektanden blijven de melktanden zitten; kan ik daar mee wachten totdat hij gecastreerd word of moet ik daar eerder naar laten kijken, volgende maand ongeveer laat ik hem castreren.
Als de tand er net uit is, bloedt zowel het tandvlees als de tand een beetje; dat is niet erg, dat gebeurd
bij kindertjes ook en gaat vanzelf over.
Als je ze dus wilt bewaren, moet je telkens proberen of ze al los zitten, op een gegeven moment kun je ze er zó aftrekken.
Wat het castreren betreft: dat hoef je niet persé te doen als ie 6 maanden is; als hij geen katergedrag vertoont
(o.a. plassen) is het nog niet nodig. Het is zelfs beter te wachten tot ie een jaar is (als dat mogelijk is), dan is ie mooi uitgegroeid tot kater.Je moet hem dan echter wel zoveel mogelijk binnen houden, want jonge katers gaan ver van huis en kunnen dan worden aangereden.
Ook vechten ze met andere katers.
Ik heb (of had) twee poezen, zusjes van elkaar. Ze zijn twee en een half jaar oud.
Ik heb met opzet twee poezen genomen omdat ik vaak van huis ben en dan lijkt het me gezelliger om twee poezen te hebben
die elkaar kunnen vermaken. Dit ging heel goed. De dames waren erg aan elkaar gehecht. Maar gisterochtend lag opeens een van de twee poezen dood aan de straatkant, doodgereden.
De overgebleven poes mist haar vreselijk (denk ik). Ze is de hele dag op zoek naar haar, eet weinig,
staat de hele dag voor het raam te kijken of haar zus buiten is, enz.
Wat kan ik doen om deze poes te helpen (voor zover dat mogelijk is). Je hoort vaak dat wanneer
een van de twee is overleden, de ander ook kort daarop zal overlijden uit heimwee naar de ander. Ik hoop dat jullie mij (en coca ook) kunnen helpen.
Bij katten gaat dat meestal vanzelf over na een paar weken, maar vooral "alleenstaande" katten hebben er moeite mee.
Vorig jaar heb ik mijn oudste kat van 15 helaas in moeten laten slapen; ik heb hem toen nog twee dagen in een doos thuis gelegd. Maar geen van mijn andere katten reageerde er erg gek op: ze snuffelden wat en liepen weer door; waarschijnlijk dachten ze dat hij sliep.
En toen hij dan echt begraven was, was er niemand van de katten meer die rekening met hem hield. Maar dat kwam waarschijnlijk omdat ik meer andere katten heb.
Want pas is de poes van de overbuurvrouw overreden en dat heeft mijn kater (haar beste vriend) waarschijnlijk gezien; hij stond ook op de weg naast haar toen ze dood was. Maar de volgende dagen hield hij niet op met jammeren, zowel binnen als buiten, dus ik denk echt dat hij haar liep te zoeken...
Je moet je kat een tijdje gewoon veel meer aandacht geven, maar niet meteen een andere kat nemen. Wat ook wel helpt is het homeopatische middel Ignatia. Ga naar een homeopatisch werkend dierenarts en vraag ernaar.
Als je een andere kat erbij wil is een jong katje meestal het beste.
Beste Kittenopvang, wij hebben pas een jong poesje gekregen, maar volgens de buren is het een kater. Hoe hadden wij dat kunnen zien ? En wanneer kan hij dan gecastreerd worden ? Ze zeggen ook dat het maar beter is dat het "een kater geworden is". Hoezo ?
Bij een poes (RECHTS) zitten twee openingen (anus en vagina) dicht onder elkaar, het lijkt een beetje op een omgekeerd uitroepteken. Bij de kater (LINKS) zit er een ruimte (= voor de teelballen) onder de anus,
even breed als de anus zelf en daaronder zit nog een rond openingetje, dus niet langwerpig, zoals bij de poes.
Wat de kleur betreft: het is NIET zo dat rode katten altijd katers zijn, je hebt ook rode poezen, al komt dat niet zo vaak voor (ong. 30 %). Wel is het zo dat lapjes- en schildpadkatten (rood+zwart door elkaar) ALTIJD poezen zijn. Dat komt doordat de kleuren rood of zwart op het geslachtschromosoom X liggen.
Een kater is altijd XY (en op Y, die hij van z'n vader heeft, zit geen kleur) en een poes altijd XX. Dus, een poes kan zowel rode als zwarte haren hebben, maar een kater maar één van de twee !
Een kater heeft slechts één rood X chromosoom nodig (van z'n moeder, bv. een lapjes- of schildpadpoes of van z'n vader, een rode kater) om een rode vacht te krijgen, maar een poes twee, zowel van de vader als de moeder.
Daarom komt een rode poes minder voor.
Een kater kan je het beste laten castreren op een leeftijd tussen 8-10 maanden, maar zodra ie binnen gaat plassen moet je wel. Soms is dat al als ie nog maar 5 maanden is, maar dat moet je gewoon even naar de dierenarts om te vragen of "het al kan".
Hetzelfde geldt voor poezen: sommigen worden op een leeftijd van 5 maanden al krols, de meesten in het voorjaar, volgend op hun geboortejaar en sommigen pas na 2 jaar. Wil je geen nestje, dan zal ze, als ze jonger is dan een jaar, eerst aan de pil moeten; anders kan ze gecastreerd worden.
Het is een fabeltje dat poezen eerst een nestje zouden moeten krijgen voordat ze "gesteriliseerd" (eigenlijk heet het castratie, omdat alles, zowel de eileiders als de baarmoeder, verwijderd worden) kunnen worden;
het is zelfs beter dat ze zo gauw mogelijk geopereerd worden, dan hebben ze later ook nergens last van.
Als laatste heeft een kater een liever karakter dan een poes, die (meestal) veel eigenzinniger en wat moeilijker tegenover nieuwe, vreemde katten is. Een kater zal ook wat sneller bij je op schoot komen liggen (vooral als ie eenmaal gecastreerd is) en is wat aanhaliger.
Als ze nog niet gecastreerd zijn, zullen katers echter veel zwerven en vechten met andere katers (om de vrouwtjes).
Wij hebben een vraag over één van onze katten. Het is een kater van 2 jaar oud en we hebben hem uit
het dierenasiel als kitten gehaald. Hij heeft van af de tijd dat we hem hebben last van een soort hoestbuien, waarbij
hij bijna met zijn kop op de grond gaat liggen en dan een hoestend geluid maakt. Dit doet hij zeker wel 4 keer per dag
en als je hem in de armen houdt, lijkt het alsof zijn ademhaling dan ook moeilijker gaat. Ik weet niet als of hij er
echt last van heeft, maar het staat zo zielig. Kunnen katten ook last hebben van astma, en zo ja wat is hier aan te doen?
Maar soms "verslikt" de kat zich letterlijk, dan zit er wat haar voor zijn luchtpijp. Bij een kat is dat ook zo,
maar sommigen hebben er meer last van dan de ander en sommige katten hoesten zelfs alleen buiten, zodat de eigenaar
het niet merkt. Als de kat last heeft van haar, dan kan je bij de dierenarts een soort stroop kopen :
Kat-a-lax; de meesten vinden dat heel lekker.
Als het vaker gebeurt, dan is ie misschien ergens allergisch voor (dieren kunnen dat ook zijn !)
of extra gevoelig in de luchtpijp; dan zou je dat na moeten laten kijken door de dierenarts.
Astma kan ook bij katten voorkomen. Er bestaan wel medicijnen voor, vraag uw dierenarts hiernaar. Wat het ook
kan zijn is (chronische) bronchitis of longontsteking, maar dat zit dieper, in de longen zelf, en dan zie je ook meestal benauwdheid bij het inademen.
Hiertegen zou je bv. LaryngoVetsem kunnen nemen, dat zijn homeopatische druppels (alleen bij homeopatische dierenartsen verkrijgbaar)
Wat het ook kan zijn is hartworm. Laat het eventueel in een specialistisch dierencentrum onderzoeken.
Ik ben vegetariër en nou vroeg ik mij af of ik mijn kat ook vegetarisch "vlees" kan geven.
Een kat heet niet voor niets carni-voor, vleeseter, want hij heeft een heel andere voedingsbehoefte dan bv. een hond,
hoewel wij die ook carnivoor noemen, terwijl dat meer alleseters zijn. (Hebt u wel eens gezien wat er in hondendiner zit?
Niet alleen gedroogd vlees, maar ook groenten en "ontsloten"(soort gepofte) tarwe, mais, rijst en zelfs macaroni !
Voordat dit op de markt was gaven wij de honden vroeger "gewoon" bruinbrood met thee (goed voor de nieren!), rijst met groenten en hart, pens, enz.)
Een kat kan onmogelijk op een vegetarisch dieet leven omdat hij speciale stoffen nodig heeft, o.a. TAURINE (een eiwit) en ARACHIDONZUUR (vetzuur). Deze stoffen komen ALLEEN voor in echt vlees.
Zonder taurine worden katten langzaam blind, want ze hebben het nodig voor de opbouw van de staafjes in het netvlies (lichtgevoelige cellen) evenals arachidonzuur (en linolzuur, wat een kat ook nodig heeft).
Ik zou je kat dus maar gewoon goed kattevoer geven uit een biologische winkel, dan weet je tenminste zeker dat het afkomstig is van biologisch gehouden dieren, die het niet slecht gehad hebben in hun leven.
En als je kat buiten komt: laat hem maar lekker muizen vangen, die beestjes hebben dan echt een vrij leven gehad en je kat ook.
Ik heb een paar maanden geleden mijn kater moet laten in slapen omdat hij volgens de dierenarts het FIP virus had,
hoe hij daar aan gekomen is is mij een vraagteken daar mijn kater nooit buiten kwam en nooit met andere katten in
aanraking was geweest. Volgens de arts kan dit al in hem gezeten hebben van bij de geboorte.
Nu willen wij graag een nieuwe kat gaan halen, maar zijn een beetje terughoudend of misschien die ziekte nog in
huis of nog aan bepaalde spullen die wij nog van onze vorige kat nog hebben is blijven hangen,
kan dit mogelijk zijn of is dit uitgesloten ?
Volgens de dierenarts is de besmetting alleen mogelijk doordat twee katten met elkaar in aanrakingen moeten zijn geweest.
Kunnen wij nu onbezorgd een nieuwe kat in huis halen???
Tegenwoordig kun je er wel tegen INENTEN, maar dan mag de kat het virus (of zelfs maar de antistoffen) NIET hebben !
De antistoffen zijn op te sporen met een bloedtest, maar die is maar voor 90 % betrouwbaar.
1. Een kat heeft direct contact (neus, bek) met:
- een zieke kat of
- een gezonde drager van het virus
2. Het levende virus wordt opgenomen via speeksel of inademing (dus eigenlijk net zoals bij verkoudheid
of niesziekte.) Komt een virus op vloerbedekking, kranten, kleedjes, voerbakjes, speeltjes o.i.d. dan sterft
het in het algemeen binnen 48 uur, bij gebrek aan nieuwe levende cellen (die een virus immers nodig heeft
om zich voort te planten). Als je de boel wast of schoonmaakt met alcohol, is het zelfs direct weg.
3. Virussen in het speeksel vermenigvuldigen zich in de darm (wordt nl. ingeslikt) en luchtwegvirussen
in de neus of keel. Dan kunnen er 2 dingen gebeuren:
4.a. De "neusvirussen" infecteren de witte bloedcellen en gaan naar de lever, milt, lymfeklieren en zo het hele lichaam door
OF:
b. de"darmvirussen" veroorzaken diarree en zorgen voor antistoffen in het bloed; de virussen gaan met de diarree eruit.
5. De b kat (met die antistoffen) kan later (bij een nieuwe infectie) zó sterk reageren, dat ie alsnog ziek wordt.
(zie hieronder)
- met veel antistoffen en weinig witte bloedcellen (die over het algemeen de ziekteverwekker proberen "op te eten" en
zo te vernietigen), zodat de virussen JUIST naar die witte cellen "vluchten" om de antistoffen te ontlopen, waarin ze zich
JUIST vermeerderen en zo de kat erg ziek maken met bloedarmoede, oog- en zenuwontsteking, geelzucht en vloeistofophoping in
borst- en buikholte (vandaar de naam peritonitis).
- of met weinig antistoffen en heel veel "vreetcellen", zodat het virus sterk geremd wordt, maar niet genoeg;
de kat wordt wel ziek, maar zonder peritonitis.
- of met zóveel witte "vreetcellen", dat er geen enkele virus aan ontsnapt: de kat wordt niet
ziek, maar enkele virussen kunnen wel "slapend" ingekapseld zitten in de witte bloedcellen.
Zo'n gezond LIJKENDE, maar geinfecteerde poes KAN dus via de baarmoeder (bloed in de navelstreng) de ongeboren katjes al infecteren.
Als zo'n katje een andere ziekte krijgt of gestressd is (door bv. dierenartsbezoek, vuurwerk) en dus
een beetje zwak is, slaat het slapende virus toe, ook al heeft ie nog nooit een andere kat gezien!
Dus je kunt gerust een andere kat nemen, maar voor de zekerheid kun je eerst spullen die je toch niet meer gebruikt
(dozen, kranten, oude lappen, kapot speelgoed) van je vorige kat weggooien, en andere dingen goed wassen (als het kan
op 90° C, anders 60°) of schoonmaken met 70% alcohol en daarna afwassen (bordjes ed.) Vloerbedekking reinigen
met tapijtshampoo of, als het zeil is (en dat is veel makkelijker als je huisdieren hebt), met een desinfectans.
Voor meubels heb je ook een speciale reiniger.
Kunnen jullie me vertellen waar ik het Kattendorp (waarvan sprake is in het stuk van de verwilderde katten) kan vinden.
Vlak bij mij in de buurt lopen zwerfkatten die eigenlijk na castratie/sterilisatie niet terug geplaatst kunnen worden.
Het zou voor sommige katten een goede oplossing zijn om ze ergens te plaatsen waar ze min of meer verzorgd kunnen
worden of waar ze in ieder geval welkom zijn.
Verder is er een Kattenbos in Groningen: Beldam 2, 9825 TJ Lucaswolde. Tel. 0594-549028
Andere adressen:
St. Help de zwerfkat, Thamerweg 61, 1422 XL Uithoorn. Tel. 0297-566285
St. Kat onder Dak, 's Gravensloot 101, 3444 BJ Woerden. Tel. 0348-419078
St. Zwerfkat West Zeeuws-Vlaanderen, Slijkstraat 8, 4503 BC Groede. Tel. 0117-371995
St. Kat, Jan v/d Heydenstraat 26, 5621 CL Eindhoven. Tel. 040-2446892
Twee weken geleden (in april) hebben we een klein eendje gevonden midden op de weg; geen moeder wel veel reigers
dus hebben wij het eendje mee naar huis genomen en nu twee weken later is het al een aardige eend aan 't worden.
Ik maak me alleen zorgen om de toekomst van deze aanhankelijke eend. Gaat hij vanzelf straks weg of blijft
hij bij ons en vragen zoals het vliegen, leert hij dat zichzelf aan? Ik hoop dat u mij daar mee kan helpen.
Het beste wat je dus kan doen is hem, nu het nog kan, naar een vogelopvang brengen, waar ze op het ogenblik vast
nog wel meer jonge eenden hebben (daar is het nu volop de tijd voor nl.) waar ie gezellig met z'n vriendjes kan spetteren.
Daar laten ze 'm later ook weer los in een park of zo.