Eerste hulp    bij vogels

Hoewel we geen officiŽle vogelopvang meer zijn, bereiken ons nog steeds veel vragen over gewonde of jonge vogels. Om deze mensen toch te helpen, publiceren we hier een lijst, die we ook altijd aan de vinders door de telefoon vragen, en we kunnen nog steeds Eerst Hulp geven.
Tel. na 22u : 0318-611711 (b.g.g. 06-43216226)

     Ransuil met gebroken vleugel


VRAGENLIJST.

                  IS DE VOGEL :
3a. niet zichtbaar gewond ? Op de weg: schuif het dier in de berm (bij water: direct op de kant) en leg een (hand)doek erover. Controleer of het dier nog leeft (warm); reageert het op aanraking van poten, bek, ogen?  (Gebruik ev. een stok bij roofvogels).
Leg of schuif het dier dan in een doos die dicht kan en bel een dierenambulance of breng het zelf naar een dichtsbijzijnde vogelopvang of dierenarts of bel ons.   LET OP : het dier kan in shock zijn of inwendige bloedingen hebben, dus voorzichtig !!
1a. bewusteloos?     Is ie :   
3b. wel gewond ? Gewonde bewusteloze dieren hebben ONMIDDELIJK hulp nodig; zie voor handeling hierboven. NIETS op de wond leggen, tenzij het erg bloedt (dan alleen gaasje erop).
Direct naar een (dienstdoende) dierenarts.
jonge spreeuw en kievit
  Jonge spreeuw   en       kievit

3c. loopt / vliegt normaal Het beste is om het dier toch te laten lopen of anders naar een veilige(r) plaats (binnen 20m) te brengen. Jonge zangvogels : verstop je en kijk of de ouders komen voeren. (Zo niet: zie onder). Als het dier apatisch is, in minder goede conditie, slechte veren (olie !), vieze ogen enz. of makkelijk te vangen is, is ie misschien ziek. Alleenlopende kuikentjes (eendjes, kieviten) zijn meestal de moeder kwijt.
Breng ze in al die gevallen naar de dichtsbijzijnde vogelopvang of bel thuis een dierenambulance.
2a. niet zichtbaar
gewond
jonge houtduif, 4 weken
1b. niet 3d. loopt / vliegt niet, moeilijk of draait rondjes of valt om Het dier kan ergens tegenaan gevlogen zijn (hersenschudding), een vergiftiging hebben*, oud zijn of juist een jong (uit het nest).
JONGE VOGELS: in eerste instantie NIET oppakken !! (Behalve als er katten rondlopen). Kijk van een afstand of de ouders komen voeren (geduld hebben!) Zijn er na 2 uur nog geen ouders geweest -> dan naar een vogelopvang.
JONGE GIERZWALUWEN / SPREEUWEN / HUISMUSSEN: deze vogels nestelen onder de dakpannen en zijn (bijna) niet terug te zetten. Deze diertjes moeten dus meteen naar een opvang of naar onze EHBO-post.
DUIVEN: vallen soms met nest en al uit de boom: dan meteen naar een vogelopvang (laten) brengen. Oudere duifjes die al bijna kunnen vliegen kun je proberen op een plat dak te zetten en kijken of de ouders komen. Sommige duiven zijn ziek of hebben parasieten (kunnen niet eten); meteen onze EHBO-post bellen.
Vogels met een hersenschudding in een donkere doos leggen en na 2 uur kijken of ie weg kan vliegen. Neem vogels niet te snel mee, want ze kunnen jongen hebben of jongen wachten op hun ouders !
bewusteloos ? 3e. loopt / vliegt  normaal Ook bij kleine wonden (bv. van een kat !) kan het dier al infecties oplopen en is het dus beter dat je zo'n vogel probeert te vangen en binnen 3 uur naar een dierenarts of vogelopvang brengt, zodat het in ieder geval antibiotica kan krijgen. Bij gekneusde/gebroken poten of vleugels de vogel in een zo'n klein mogelijk doosje doen of anders in een doek wikkelen. Na 22u 's avonds hier onze EHBO-post bellen.
Voor GROTE VOGELS (roofvogels, zwanen, ganzen, reigers, aalscholvers) kan men beter de dierenambulance bellen, omdat het GEVAARLIJK is deze vogels zelf te vangen !! Ook voor andere dieren (vossen, dassen, marters, reeën, eekhoorns, slangen) de dierenambulance bellen. Houd het dier wel in de gaten (zorg ervoor, als het kan, dat het niet weg kan lopen).
2b. wel gewond
en / of bloed
3f. loopt / vliegt moeilijk of helemaal niet of zit vast Probeer het dier te vangen (met een net of zet er gewoon een doos overheen) en ga er eerst mee naar een dierenarts.
Voor grote of "gevaarlijke" dieren: zie boven. In afwachting van de dierenambulance: zet een doos over het dier of gooi een handdoek of laken over de kop/ogen heen zodat ie niet schrikt.
gierzwaluw, ong. 5 weken

* EENDEN met botulisme-verschijnselen : deze zijn vergiftigd door de botulisme-bacterie (Clostridium botulinum, familie van de tetanus-bacterie) die vooral de kop opsteekt bij warm weer in stilstaande wateren (vijvers, singels). Verschijselen: verlamde poten, afhangende vleugels, in ernstige gevallen nekverslapping, zodat deze in het water hangt zodat ze verdrinken of helemaal achterover op de rug, zodat ze omvallen.
Deze eenden moeten zo snel mogelijk gevangen worden; niet alleen zijn ze dan misschien nog te redden in de vogelopvang, maar ze besmetten dan andere eenden ook niet.
Voor dode eenden en vissen moet men meteen zijn/haar gemeente bellen (buurtbeheer, gemeentewerken, groenvoorziening), zodat deze de dieren zo snel mogelijk uit het water kan vissen, want anders komt het toxine (vergif) vrij uit de kadavers en blijft maanden in die vijver zitten. Ook in vliegenmaden die op een botulisme-kadaver zitten, zit het toxine en kunnen dat wel 4 jaar bij zich dragen; vliegen zelf zijn een maand besmettelijk. En eenden eten ook vliegen en maden, dus......

Als u de gevonden vogel zelf naar een opvang wilt brengen (het is trouwens best eens leuk om daar te kijken en dan kunt u ook nog een gift geven), volgt hier de lijst van alle bekende VOGELOPVANGS IN NEDERLAND.

Terug naar hoofdpagina