De Kittenopvang

De Kittenopvang is er speciaal voor jonge katjes die een intensieve verzorging nodig hebben. Dus voor moederloze, zieke of verwilderde diertjes.
Wij werken samen met asiels en mensen die ze ook kunnen opvoeden; daarna laten we ze inenten en ontwormen en zoeken we er een goed tehuis voor.

Pinky

Pinky, 2 maanden oud (1993)

Vooral 's zomers zijn er altijd veel jonge katjes die zogenaamd 'van niemand zijn'. Dit zijn meestal ongewenste nestjes van poezen, waarvan de eigenaar geen zin of geld had om haar te laten steriliseren. Hoewel de kat dan duidelijk wel van iemand is, doet de eigenaar net alsof ze 'gevonden' zijn of men zet de hele familie meteen op straat.

Verder worden er nogal wat katten achtergelaten op de (Veluwse) campings, die zich dan elk jaar "vermenigvuldigen" . Dit worden verwilderde katten, als niemand zich erom bekommerd, met alle problemen vandien; want meestal blijven deze dieren rond de campings of woonwijken zwerven, waar ze door de een worden gevoerd en door anderen worden weggejaagd of zelfs vergiftigd worden. Vaak heersen er onder zulke groepen katten ook (besmettelijke) ziekten, bv. niesziekte.

Welke katjes hebben hulp nodig ?

1. Pasgeboren katjes.
Katjes die de oogjes (en de oortjes) nog dicht hebben, zijn geheel afhankelijk van de moeder en dus zeer kwetsbaar zoals alle jonge dieren. De moederpoes houdt de jongen warm, zoogt ze en maakt ze schoon. Bij huiskatten drinken de kittens net zovaak en zoveel als ze nodig hebben (en zolang de poes dat wil),  de Europese wilde boskat (Felis sylvestris) is dan hoofdzakelijk overdag bij de jongen, 's nachts gaat ze op jacht en dan zijn de jongen zo'n 4-5 uur alleen.
Pleegmoeder Muis met 5 kinderen
Als u buiten (of in een schuur) pasgeboren katjes vindt, hoeven ze dus niet verlaten te zijn: de moeder kan op zoek zijn naar eten. U kunt dit controleren door rond het "nest" droog zand of meel te strooien (de katjes NIET aanraken !!). Ga na 3 á 4 uur kijken: als er pootafdrukjes in staan of de poes is er zelf, dan is er niets aan de hand.
Wanneer zijn kittens wel verlaten en hebben dus hulp nodig ?
In deze gevallen moeten de pasgeboren katjes DIRECT gebracht worden ! Leg de diertjes op een (hand-)doek, met een kruik erbij. U kunt daarvoor een glazen fles, gevuld met heet water en gewikkeld in een extra doek, gebruiken.
Bel meteen de Kittenopvang, tel 06-4321 6226. Wij zoeken er dan een oplossing of opvang voor!


2. Jonge katjes die nog niet eten (1-5 weken).
Na ongeveer 10 tot 12 dagen gaan de oortjes en oogjes van de kleine katjes open, maar dan duurt het nog 3 weken voordat de erste tandjes doorkomen en ze dus kunnen eten. Daarná drinken ze nog ongeveer 3 weken bij de moeder (sommigen nog wel 6 weken !), dus totaal zijn kittens minstens 7 weken afhankelijk van hun moeder, voordat ze eigenlijk goed op eigen pootjes kunnen staan.
Vindt u zulke hele jonge katjes zonder moederpoes (zie bij 1), die minder wegen dan 450 gram, dan moeten ze dus ook naar de Kittenopvang. Wij zoeken daar een pleegpoes voor en anders voeden we ze helemaal met de fles op.
WILT U EIGEN MOEDERLOZE OF VERSTOTEN KATJES ZELF OPVOEDEN DAN KUNT U ONS BELLEN VOOR ADVIEZEN EN TIPS.
Zogenoemde "ongewenste katjes "( ) kunnen ook gebracht worden, maar dan willen wij de moederpoes erbij, totdat de kittens 7 weken oud zijn. De eigenaar krijgt de poes dan (ev. gecastreerd) weer terug. Er wordt dan een bijdrage in de kosten gevraagd.
Katjes zonder moeder krijgen een speciale melkvervanger of geitenmelk en vanaf week 4 ook Nutrix.
Als ze bijna 6 weken zijn eten ze al speciaal kittenvoer en Nutrix als overgang naar vast voedsel.
Ontwikkelingsschema van kittens
Dag
            1
            3-4
            4-5
            9-12
2 wkn   14
            16
3 wkn   21
            25
4 wkn   26-28

5 wkn   34-38

6 wkn   42-458 weken
9 weken
10 weken
11 weken
12 weken
Gebeurtenis
Geboorte
navelstreng valt af
kan al spinnen (!)
oogjes en oortjes gaan open
kan zichzelf een beetje wassen
gaat een beetje spelen
gaat rondlopen
1e snijtanden komen door
andere tanden (eerst hoektanden, dan kiezen) volgen binnen een week.
kan goed hollen; gaat zelf op de bak. Kan ontwormd worden (bv. flubendazol/Exil)
heeft volledig melkgebit (28 elementen)
katje is gespeend (kan zonder moedermelk, NIET zonder moeder) en eet zelf. Kan voor de 1e keer ingeŽnt worden

56 dagen; nog een keer ontwormen
63 dagen
70 dagen; nog een keer ontwormen
77 dagen
85 dagen, kan voor de 2e keer ingeŽnt worden
Gem. gewicht +/- 10 g
100 g
130 g
150 g
210 g
230 g
265 g
325 g
360 g
400 g

480 g
550 g

600 g


790 -900 g
885 -1000 g
1000-1150 g
1100 - 1300 g
1200 -1400 g
Rocky op de 'bak'.


3. Jonge zwerfkatjes van 5 tot 12 weken.
Als het moet, kunnen deze kittens al zonder moeder, maar ze zijn dan nog lang niet zelfstandig. (In het wild zouden ze zeker doodgaan). Deze kittens worden natuurlijk  ook opgenomen; bel ons voor adviezen of adressen van andere opvangs of "goede" asielen.
Ook worden ze met mensen in contact gebracht, want het komt nog wel eens voor dat buitengeboren zwerfkatjes mensenschuw zijn (evenals sommige katjes van de boerderij).
Vanaf de leeftijd van 6 weken worden ze voor de eerste keer gevaccineerd (tenminste, als ze gezond zijn), wat na 4 tot maximaal 6 weken herhaald dient te worden.
Sommige kittens zijn dus al volledig ingeënt als ze de Kittenopvang verlaten, maar de meesten minimaal 1 keer. Overigens gaan de katjes pas weg als ze 8 weken oud zijn, omdat we er zeker van wilen zijn dat ze helemaal gezond zijn. (Soms komt het nl. nog wel eens voor dat een katje na vaccinatie alsnog ziek wordt. Dat kan, als je nagaat dat vaccins eigenlijk verzwakte virussen bevatten).
De meeste opvangs en asielen vragen voor de adoptie een bijdrage in de kosten van ongeveer 50 euro. Dit is lang niet dekkend, als je bedenkt dat een klein katje zo'n 10,- tot 15,- euro per week aan voer en alles kost ....... !


4. Verwilderde zwerfkatjes.
Alle kittens die 'buiten' geboren zijn en de eerste (6) weken geen mensen gezien hebben, noemen wij verwilderde katjes (geen wilde!). Het zijn nl. altijd nakomelingen van gewone huiskatten, die op straat zijn terechtgekomen.

Spooky + 6 kidsIn de periode tussen de 12e en de 45e levensdag (wat we de inprentingsperiode noemen), leert een kitten bijna alle belangrijke dingen voor zijn latere leven. Voor een 'buitenkat' zijn dat soortgenoten, andere dieren, prooien en ev. voertuigen. Een huiskat leert echter mensen, andere huisdieren, auto's, stofzuigers, radio's en andere huishoudelijke apparaten kennen.
Willen wij van een verwilderde kat een huiskat maken, dan moeten ze dus op latere leeftijd nog met die dingen leren om te gaan, wat veel langer duurt; en sommige katten wennen er nooit aan.
In de meeste asiels is daar vaak geen tijd en geen gelegenheid voor en daarom doet de Kittenopvang dat. Meestal moeten we de kleine katjes met een vangkooi vangen. Na een aanpassingstijd van ongeveer 1 week in een kleine ruimte (waar ze kennis maken met de kattebak,voerbakjes en een menselijke verzorger), mogen ze geleidelijk aan de rest van het huis verkennen, want voor zulke katjes is het belangrijk dat ze gewoon thuis opgroeien.
Pas als ze helemaal tam zijn en ingeënt, gaan ze naar een nieuwe baas (en dan zijn we minstens twee maanden verder ....)

5. Zieke zwerfkatjes.
Onder zwerfkatten die in groepen leven, heersen vaak ziektes. Niesziekte is het meeste voorkomend. Jonge katten zijn extra vatbaar omdat ze nog weinig antistoffen hebben opgebouwd. Als ze de ziekte  echter doorgemaakt hebben, zijn ze voor lange tijd immuun. (Langer dan als ze ertegen zouden zijn ingeënt).  Toch gaan er nog steeds veel katten dood aan niesziekte, bovendien is het erg besmettelijk. Zulke katjes moeten dus apart zitten en krijgen een antibioticakuur (tetracycline) van 10 dagen of, wat ook heel goed helpt en wat u zelf kunt doen, een homeopatische kuur van 1 week met Nisykind van VSM (volg de dosering voor babyīs). Na herstel worden ze meteen ingeënt.
Wat de laatste jaren ook meer voorkomt bij zwerfkatten zijn ziektes zoals leukose, FIP (besmettelijke buikvliesontsteking) en katten-aids, het laatste veroorzaakt door het FIV (een ander virus dan het HIV, maar wel dezelfde familie). Katten-aids is niet besmettelijk voor mensen (en andersom ook niet), maar het ziekteverloop is hetzelfde: de kat is erg bevattelijk  en zal uiteindelijk aan allerlei (simpele) infecties kunnen bezwijken. Ook aan leukose en FIP is niets te doen, maar hier is tegenwoordig van te voren tegen te vaccineren.
Als we bij gevangen katten één van deze aandoeningen vermoeden, dan laten we eerst bloed testen. Dat is niet goedkoop: Ä 22,50 per test. Lijken ze verder 'gezond' , dan proberen we medicijnen uit; vaak reageren zulke katten goed op homeopathie.  En we laten ze castreren, zodat ze de ziekte niet meer (sexueel) kunnen overdragen.
Daarna komt het moeilijkste: om kattenliefhebbers te vinden die voor deze, uiterlijk gezond lijkende, katten willen zorgen en hun verdere leven die homeopatische pilletjes willen geven.

Naar : hoofdpagina / diereninfo / EH bij vogels / Vraag en antwoord / wilde katten