De   GEBOORTE  van   babykatjes

is nog altijd een groot wonder, net zoals die van alle dieren. Vooral omdat zowel moeder als kind direct, zonder enige uitleg of "les" te hebben gekregen, weten wat ze moeten doen. Iets wat je van mensen niet altijd kan zeggen.

Zo bijt een moederpoes of -hond direct de navelstreng door; een merrie of hinde (vr. hert) gaat staan, zodat ie breekt en een dolfijnemoeder wentelt om de as.
Nadat het kind droog gelikt is, gaat deze vanzelf direct op zoek naar de eerste melk, waarbij ik het nog altijd wonderbaarlijk vind, dat een hoefdier binnen een uur zijn moeder achterna kan rennen.
De meeste eigenaars zijn er nooit bij als poes bevalt; dit komt omdat dat meestal 's nachts gebeurt. Ze komen dan s' morgens beneden : "oh, kijk eens de poes heeft jongen gekregen !"
Daarom heb ik het voor u opgenomen.02.55 Het eerstgeboren katje wordt schoongelikt.

Bij het eerste kind kan er wel een uur tussen de eerste weeën en de geboorte zitten (vooral als het de eerste keer voor de moederpoes is). Maar daarna volgen de andere poesjes binnen een uur. Hier is de derde net ter wereld gekomen.


De moederpoes likt het poesje droog. De tong, met de naar achter gerichte "haren", is daar speciaal voor geschikt. Hierdoor wordt ook de ademhaling gestimuleerd.

De nageboorte (placenta) wordt opgegeten, waarbij tegelijkertijd de navelstreng wordt doorgebeten. Dit doet een zoogdier niet alleen om mogelijke roofdieren niet aan te trekken, maar ook bevat de nageboorte veel voedingsstoffen.

05.15 De eerste melk......


9 dagen oud: de oogjes gaan open.De katjes kunnen dan nog niet duidelijk zien, alleen licht en donker. Ook kunnen ze nog niets horen (gehoorgang zit ook dicht bij de geboorte), pas na zo'n 14 dagen kunnen ze zich op geluiden richten.

4 weken na de geboorte kunnen de katjes voor 't eerst goed lopen.Naar de pagina : Terug naar hoofdpagina / diereninfo / kittenopvang / wilde katten / vragenpagina.