Zelf kittens de fles geven


Soms kan het noodzakelijk zijn om kittens met de fles op te voeden, bv. als de moederpoes niet genoeg melk heeft of als ze er niet meer is of als u jonge katjes gevonden hebt. Maar het beste is toch wel een pleegpoes, dus informeer eerst bij uw asiel in de buurt, daar zijn in deze tijd van het jaar veel moederpoezen.
Kittens van 0-4 weken (tot de tandjes doorkomen) kunnen nog niet zelfstandig eten en uit een bakje drinken, dus moeten ze gevoed worden.
Wat heeft u nodig ?
- een doos met kranten op de bodem
- enkele handdoeken; grote om op te liggen en om de kruik heen en keukenhanddoeken voor bij het voeden
- een rubberen kruik (ev. een kruikfles in een oude sok)
- een zacht doekje, oud washandje
- zak zigzagwatten van 100 % katoen
- zuigflessetje, verkrijgbaar bij de dierenwinkel of tijdelijk een plastic spuitje 5 ml
- melkpoeder. speciaal voor kittens, verkrijgbaar bij de dierenarts

Een vergelijking tussen de verschillende soorten kunstmelk wijst uit, dat de besten zijn: KMR poeder (Kitten Milk Replacer) en MilkoCat. Anders is Babycat milk ook wel goed. De laatste is van Royal Canin en ook verkrijgbaar in de dierenwinkel, inclusief zuigflesje.
Hebt u de katjes 's avonds of 's nachts gevonden of zijn ze in acute nood en moeten ze direct voeding, bel ons dan gerust of de dienstdoende dierenarts, die is er voor.


Hoe een kitten te voeden: zet het kitten op een handdoek en houd het in een hand. Met de andere hand het flesje of spuitje geven. Het speentje mag niet een te groot gat hebben, ± 1 mm doorsnede, anders gaat het te snel. Met een spuitje kan je via de zuiger doseren, eerst druppel voor druppel en dan aangepast aan de drinksnelheid van het kitten. Het speentje of tuitje van het spuitje gewoon in het bekje stoppen, elk kitten heeft een zuigreflex, dus laat het zelf eraan zuigen, op die manier stimuleer je het drinken. Als het kitten genoeg heeft, na ± 5 ml (0-7 dagen) tot 15 ml (3-4 weken oud), stopt het vanzelf. Drinkt het minder, dan beter een extra voeding er tussendoor, dan teveel, zodat ie kan gaan spugen. Na elke voeding de buik en onder het staartje masseren met een pluk watten, zodat er een plasje en een poepje komt, dit is okergeel en pasta-achtig. Komt er geen ontlasting na een dag, geef dan liever homeopatische medicijnen, dan met laxeermiddelen aan de gang: geef Opium D30, 1 x daags 1 korreltje. Te verkrijgen bij de apotheek, een gespecialiseerde drogist of homeopatisch dierenarts.

FLES/EET-SCHEMA

Geboortegewicht: tussen de 85 en 115 g
Voeding
1. van dag 1 - dag 10/11 (oogjes gaan open): om de 2 uur, óók 's nachts, dus 12 x per etmaal. Ong. 5 ml per keer,
   max. 60 ml per dag. Zwakke kittens ev. om het uur voeden, 2-4 ml per keer.
2. van dag 10 - 3 weken (gewicht 200 - 300 g): om de 2,5 uur, 's nachts mag een voeding overslaan, dus 8 x per etmaal.
   (6u-8.30-11u-13.30-16u-18.30-21u-23.30) Dan zo'n 7,5 tot 12,5 ml per keer, max. 120 ml per dag.
3.Van 3 - 4 weken (gewicht 300 - 400 g +/- 30 g): om de 3,5 uur, 's nachts niet, dus 6 x per etmaal
   (7u-10.30-14u-17.30-21u-00.30)
4. De kittens krijgen nu tandjes, dus moet je nu leren over te gaan op vaste voeding en wel eerst kittenmelk met
   Bambix-rijstemeel erdoor, 2 x per dag en nog 4 x per dag een flesje. Bij de Bambix moet je het in een bakje doen
    en ze de eerste paar keer met de neus erin duwen, totdat ze de smaak te pakken hebben.
   Eventueel bij de 2e Bambix-voeding, wat Whiskas junior blikvoer erdoor prakken.
   Ook moeten ze nu leren op de bak te gaan: zet ze na elke voeding op de bak en krab met hun voorpootjes in de korrels. 5. Als ze een volledig melkgebit hebben (5 weken, ze wegen dan 430 - 490 g), mogen ze ook brokjes erbij. De beste
   zijn Babycat van Royal Canin (ev. geweekt); dan mogen ze ook Whiskas junior (paté uit blikje 200g) erbij, allebei alleen te
   verkrijgen bij een dierenzaak.
   4-8 weken: 2 x per dag Bambix, 2 x per dag blikvoer (gemengd mag), verder de hele dag brokjes
   (Babycat) laten staan.
   8-16 weken: 2 x per dag blikvoer, de hele dag brokjes (Kitten van Royal Canin) laten staan, 1 x per
   dag kattenmelk
   4-6 maanden: 1 x per dag blikvoer, 2 x per dag brokjes (Kitten of Whiskas junior), ev. kattenmelk

ALGEMENE VERZORGING

In de doos leg je op de bodem een paar kranten, daarop een handdoek en daarnaast het kruikje, gevuld met kokend water en in een handdoek gerold (of kruikfles in een oude sok). Let er goed op of de kruik niet lekt ! Na iedere voeding de warmte van de kruik controleren en ev. de inhoud weer opnieuw koken.
Een kitten moet tevreden gaan liggen na een voeding en niet piepend rond blijven kruipen, dan is er wat aan de hand, hij kan bv. buikpijn hebben of toch niet genoeg. Raadpleeg ev. een dierenarts. Is het tijd voor een voeding, dan moet je de kittens gewoon oppakken en niet door laten slapen, want ze moeten in het ritme komen, zodat ze genoeg voeding krijgen. Het is ook wel belangrijk om jonge kittens elke dag te wegen op een vast tijdstip, gezonde kittens komen zo'n 10-15 g per dag aan.
Pasgeboren kittens hebben alleen een goed reukvermogen, ze kunnen nog niet iets zien of horen. Ze beginnen rond te kruipen als de oogjes open gaan, dus bij 10 dagen; echt een beetje lopen doen ze op 2½ week. Tandjes krijgen: op de leeftijd van ong. 16 dagen komen eerst de buitenste snijtanden door, daarna de binnenste. Op 20-21 dagen komen de hoektandjes door, die zijn dan nog heel klein. Kiesjes komen pas door op 5-5½ week.
OP DE BAK GAAN: als de kittens overgaan op vaste voeding, moeten ze leren hun ontlasting op de bak te doen; dat kan al op een leeftijd van ± 4 weken. Zet ze na elke keer eten meteen op de bak, pak hun voorpootjes vast en laat ze in het grit krabben en "kriebel" ze dan onder de staart, meestal komt er dan wel iets. Het is verbazingwekkend hoe snel ze dit dan leren.

MEDICIJNEN

De enige medicijnen die vaak bij kittens gebruikt worden zijn oogzalf (chlooramphenicol), antibiotica, ontwormingspasta en antivlooienmiddelen. Maar homeopatische middelen werken ook heel goed bij kittens.
Het is belangrijk dat de kittens op tijd ONTWORMD worden, de eerste keer moet dit al op een leeftijd van 4 weken. Gebruik Flubenol- of Exil-pasta,   1 x 0,25 ml 2 dagen achter elkaar. Hiervoor moet je een 1 ml spuitje gebruiken, omdat het zo'n kleine hoeveelheid is. Daarna herhalen op de leeftijd van 6 weken, 8 weken en 12 weken, naar gewicht steeds iets meer (½ ml per kg lichaamsgewicht).
ONTVLOOIEN: de meeste gevonden kittens hebben vlooien, gebruik hiervoor vlooienPOEDER (Pulvex of Bolfo) of vlooienSPRAY (Frontline, Exil): iets op het rugje en buikje spuiten en verder met de vingers inwrijven.
OOGZALF alleen gebruiken als het kitten vieze oogjes heeft en de oogleden aan elkaar geplakt zitten. Deze dan eerst schoonmaken met een vochtig watje en dan een druppeltje zalf erin. (Te verkrijgen bij de dierenarts). Dit is meestal een kuurtje van een week.

Bij NIESZIEKTE kan je beter homeopatische medicijnen gebruiken, die werken beter dan antibiotica. Gebruik NISYKIND, te verkrijgen bij de drogist of apotheek, volgens het schema voor baby's. Meestal is het katje na een week weer beter.
Ook kunnen kittens soms DIARREE krijgen, geef dan meteen KINDIGEST in plaats van over te gaan op een dieet, want dat is bij kittens niet te doen. Ook hier weer het schema voor baby's aanhouden.
Alleen als het kitten na 10 dagen nog niet beter is, kan er wat aan de hand zijn (bv. chronische niesziekte, vlek, deukje of blaar op het hoornvlies) en moet je met het kitten naar de dierenarts voor antibiotica.
Als het kitten weer helemaal beter is, kan ie gevaccineerd worden. Gezonde kittens kunnen dit al vanaf 8 weken voor de eerste keer.

kitten met niesziekte: snotneus en vieze oogjes; en oormijt.



Terug naar hoofdpagina